Publisert

Hvorfor skal vi spise mer grønnsaker?

Frukt og grønt

Grønnsaker, frukt og bær er proppfulle av vitaminer, mineraler og kostfiber. Alle disse er viktige i vårt daglige kosthold. De er fulle av stivelse og fiber som er det vi kaller de langsomme karbohydratene, og disse vil vi spise mere av. De har en langsom økning på blodsukkeret vårt som kan øke metthetsfølelsen og redusere småspising. Selv om de har mye vitaminer og mineraler, har de fleste grønnsaker lavt kaloriinnhold som tilsier at vi kan øke inntaket uten at det går på bekostning av vårt daglige inntak. 

Vitaminer

Vitaminer som A, B, C, E og K kan finnes i forskjellige frukt og grønt. De fleste vet at vi får vitamin C fra appelsiner, men ikke mange vet at paprika inneholder mer vit C per 100g, derfor er det en ypperlig grønnsak man kan ha på brødskiva over ost, i salaten eller som snacks med dipp. Kålrot er også veldig høy på vitamin C. Vitamin C er viktig for immunforsvaret, opptaket av jern, nervesystemet, og for å redusere tretthet og utmattelse. I tillegg er den en antioksidant, og sammen med vitamin E beskytter de cellene mot oksidativt stress. 

Protein

Det finnes protein i alle grønnsaker, derimot er det kun noen typer grønnsaker som inneholder mere protein. Belgvekster som linser, bønner og erter har et høyere innhold av protein og kan være en god erstatning for animalsk protein. For å få protein vi kan benytte i kroppen, må vegetarianere og veganere i løpet av en dag spise forskjellige proteinalternativer for å få i seg alle de essensielle aminosyrene. Soya, quinoa, chia, bokhvete, amaranth, og hemp er eksempler på mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene og er av god proteinkvalitet. 

Anbefalinger for frukt og grønt

Det er anbefalt 5 om dagen. En porsjon er en håndfull eller ca 100g. Det skal gjerne fylle halve tallerkenen din. Helt enkelt: Tenk regnbuen; alle fargene skal spises hver dag. Et høyt inntak av frukt og grønt er vist å redusere risikoen for livsstilssykdommer slik som type 2 diabetes og høyt blodtrykk/kolesterol.

Hvordan møte anbefalingene?

Spis frukt og grønt som mellommåltid, dette vil også øke inntaket av kostfiber. Kostfiber er mat for tarmbakteriene våre, øker metthetsfølelsen og reduserer kolesterol. Øk inntaket av grønnsaker ved å spise plantebaserte måltider (en suppe fra Thors gir 2-3 av 5 om dagen).